En magisk jubileumskväll

 

När skådespelerskan Gunnel Lindblom reste sig upp och reciterade en dikt av poeten Dan Gustavsson inleddes Rönnells vänners femårsjubileum. Det var helt fullsatt i antikvariatet, cirka 80 medlemmar hade kommit denna lördagskväll den 21 september för att fira jubiléet och fick vara med om en magisk afton.

Horace Engdahl läste nyskrivna essäer, Joakim Pirinen gjorde bland andra ett par pricksäkra imitationer av Evert Taube, Kristian Petri läste ur sin bok ”Träsket” med stark Rönnellsanknytning och den unga trubaduren Love Antell sjöng några nyskrivna visor med Europatema. Sara Danius funderade över vilka likheter Marcel Proust ”På spaning efter den tid som flytt” kan tänkas ha med majonnäs i en svindlande och infallsrik betraktelse om litteraturen och själva livet.

Mousserande vin och läckra snittar inramade den litterära soarén och i pausen kunde den som ville svalka sig med en god öl och över den göra en eller annan spännande bekantskap. Till exempel sågs akademiledamoten Horace Engdahl i långt samtal med Rönnells kulturellt engagerade hyresvärd Per-Arne Rudbert, vd för fastighetsbolaget Humlegården.

Gästernas recensioner var mycket goda – och ett samstämmigt omdöme var att det inte är många föreningar som kan få ihop och bjuda på en sådan högklassig kväll.