Nyhetsbrev februari 2018

Kära medlemmar i Rönnells vänner!

Här kommer en hälsning från styrelsen för Rönnells Vänner. Tack för att du genom att vara medlem i vänföreningen bidrar till att Rönnells antikvariat kan fortsätta att vara en av Stockholms betydande kulturscener; en plats där den litterära miljön hålls levande.

I år fyller vänföreningen 10 år och det skall vi fira! Fredagen den 27 april med start klockan 18 blir det ett garanterat festligt födelsedagsfirande i antikvariatet. Vi återkommer längre fram med information om programmet och om hur man anmäler sig.

Vi i styrelsen strävar efter att på olika sätt konkretisera föreningens mål, dvs. stödja antikvariatet/kulturscenen/kulturinstitutionen Rönnells. Våren 2017 provade vi en ny idé: en skyltningstävling, som vi genomförde i samarbete med Forsbergs skola för grafisk design. Resultatet blev så lyckat - tyckte både Forsbergs och vi - att vi bestämde oss för att fortsätta samarbetet. Ewa Wilson, grafisk formgivare och lärare vid Forsbergs entusiasmerade tillsammans med sin kollega, Embla Sue Panova, sina avgångsstudenter som i fyra dagar arbetade med projektet "Skyltning", som skulle resultera i förslag på skyltning i ett av Rönnells fönster. Arbetet inleddes med ett studiebesök på Rönnells där Rikard Johansson presenterade verksamheten och de ämnesområden som var aktuella för skyltning. Därefter var det fritt fram för kreativa idéer. Det enda kravet var att minst 30 av antikvariatets böcker skulle synas i skyltfönstret. Under denna första dag avlades även ett studiebesök på Guringo designstudio.

Efter tre dagars arbete med skyltningsidéerna var det dags för studenterna, som arbetat i sex grupper, att presentera resultaten på Rönnells för en jury. I juryn ingick: Rikard Johansson, Rönnells, Embla Sue Panova, Forsbergs, Alexander Wolfe, senior designer Guringo designstudio, Ingrid Svensson, Rönnells Vänner och Eva Wilsson, Forsbergs. Björn Springfeldt, tidigare chef för Moderna museet, som var en uppskattad jurymedlem förra året kunde tyvärr inte vara med i år. Vi hade ett tufft jobb! Sex spännande, kreativa och genomarbetade förslag fick vi se. Segrade gjorde Sara Ahlström, Amanda Edholm, Alexander Lastra och Fred Sandberg med "M/S Rönnells. Håll skeppet sjunkande". Varmt välkommen på mingel och skyltningsvernissage fredagen den 16 februari kl. 17.

En månad senare, 17-18 mars, är det antikvarisk bokmässa i Konstakademiens lokaler, Fredsgatan 12. Fri entré. Rönnells är givetvis på plats.
Vi har ännu inte spikat datum för årsmötet men vi har bestämt att vi håller ett årsmöte utan program och satsar stort på 10-årskalaset den 27 april!

Goda lässtunder önskar
Styrelsen för Rönnells Vänner
februari 2018