Lästips: Håll skeppet sjunkande! av Pekka Särkiniemi

Håll skeppet sjunkande! av Pekka Särkiniemi, Rönnells Förlag 2021. Författaren är en av antikvariatets ägare, med särskilt ansvar för förlaget och evenemangen.

”Våren 1990 gick jag för första gången, i cowboyboots och med ring i örat, uppför trappan till övervåningen på Rönnells, där chefen Per Rönnell väntade. Det var två som hade svarat på annonsen i Svensk Bokhandel och den andre hade tackat nej på grund av den låga lönen. Per Rönnell granskade mitt cv, där det framgick att jag innan att ha läst på Kulturvetarlinjen med praktik på En bok för alla, arbetat på mekanisk verkstad, bryggeri och en godsmottagning. När han frågade hur det var med tyskan, svarade jag att det var dåligt, men att jag kunde finska.

                      - Har du stark rygg?, frågade han.

                      - Ja, svarade jag.

                      - Bra, då kan du börja på måndag.”

En mötesplats, en motståndsficka, en grotta, en drömfabrik, ett paradis: Pekka Särkiniemi prövar olika ord för att beskriva sin arbetsplats, Rönnells antikvariat i Stockholm. Hans bok, ‘Håll skeppet sjunkande!’, berättar en del av historien om hur ett traditionstyngt antikvariat – grundat 1929 - utvecklar en avantgardistisk evenemangskultur för att hålla bokhandeln vid liv bland de tungt förmögna Östermalmshusen.
Med lätt hand och varsam humor berättar Särkiniemi om en ung mans väg in i kulturen, en lite krokig väg när ‘entusiasmen är ens enda talang’.
Inspirerad av det lätta anslag som odlas av patafysikens giganter, vilka gärna läste på antikvariatet, formas Håll skeppet sjunkande! till en liten bildningsroman.
— Ulf Olsson i Expressen

Mer om boken finner du här.